Telefon butik: 011-571 51 E-post: info@orgakvarn.se

Sök
Stäng denna sökruta.

Om oss

Allt började för länge sedan någon gång under 1500-talet. Då låg här i Orga en hammarsmedja som bland annat tillverkade beståndsdelar till Regalskeppet Vasas kanoner. Tillverkningen vid järnbruket flyttades i mitten av 1700-talet till Boxholm där det finns kvar än idag.

Att man placerade ett järnbruk vid Orga var på grund av närheten till vatten som behövdes för att kunna driva smedjan. Kvarnen drivs fortfarande än idag delvis med vatten.

I mitten av 1780 byggdes Orga Kvarn, den byggdes bland annat av stockar som man skrädde på plats uppe i Grensholmsskogarna. Dessa finns kvar i kvarnen än idag.

Vi har även vår Stenkvarn som finns kvar sedan 1800-talet som är vår ögonsten, den maler vi vårt stenmalda graham, rågmjöl och Spelt fullkorn på.

För Familjen Nymans del började allt 1936 då Gustav Nyman köpte Orga Kvarn. Gustav installerade under 60-talet de valsar och siktar som står för huvudproduktionen av mjöl än idag.

Han drev Orga fram till 1973 då hans två söner Gerry och Yngve tog över. De drev kvarnen fram till 1984 då Gerrys son Lennart övertog Yngves del av driften. Under 1989 tog Gerrys yngsta son Leif över Gerrys del. De har undertiden utvecklat företaget tillsammans med bland annat en foderfabrik som togs i drift 1994.

Under 2009 och 2012 började Lennarts barn Annlouise och Rickard jobba inom företaget. Lennart och Leif drev Orga Kvarn fram till 2015 då de beslutade att gå skilda vägar och nu driver Lennart det vidare tillsammans med sin familj och personal.

Vi arbetar ständigt med att utvecklas och vi har band annat installerat ett nytt valsverk 2015. Vi har även byggt en ny lagerhall, tvätthall och verkstad 2017.

Nu under 2023 installerar vi solceller för att utvinna förnybar elektricitet på våra tak.

I vår butik ansluten till kvarnen kan du handla bland annat mjöl av alla sorter, te i lösvikt, nymalet kaffe från egen kvarn och presentartiklar med mera.

Vi har även djurfoder, vitaminer, mineraler till alla djur från Wiromin och Fogas sortiment på djurtillbehör.

Kom och upplev butiken som den var förr med personlig service i lantlig miljö. Vi tar gärna mot grupper. Välkommen och ring oss på 011-57151.